Jägarexamen är ett måste för jägare

JägarexamenÄr du intresserad av jakt, då är du med största sannolikhet medveten om att det krävs jägarexamen för att man ska få vara ute och jaga i skog och mark. Är du intresserad av att gå en utbildning kan du klicka på bilden i artikeln!

Vad krävs för att bli examinerad jägare?

För att få ett godkänt jägare bevis måste man klara av de olika proverna som examen innebär. Det är ett teoretiskt prov och tre praktiska. Efter att ha fått godkänt på samtliga av dessa fyra delar får man rätt att använda jaktvapen och använda dessa i hela Sverige. Vill du äga ett eget jaktvapen skall man göra en ansökan om detta till polisen, för att få en licens för vapen måste man ha fyllt 18 år.

För att klara av dessa tester är det en fördel att gå en kurs, för dig som har ont om tid är en intensiv kurs ett bra alternativ. Det är godkänt att själv studera till jägarexamen och avlägga prov när man känner sig redo. Trots detta rekommenderar de flesta jägare att man går en kurs eftersom det ger en mycket djupare kunskap och där finns det även möjlighet till diskussioner och frågor.

Det är viktigt att tänka på att det inte enbart handlar om att klara av en examen, ute i skogen kommer det också handla om att vara duktigt. Dels för att man vill fälla vilt, men också för att det handlar om säkerhet. Sitter man på vakt under många timmar i skogen gäller det att verkligen veta vad man ska göra när det gäller, oavsett om man är trött eller inte.
Genom att gå med i ett jaktlag med erfarna jägare kan man utvecklas som jägare även efter avlagd jägarexamen, något som kan vara både kul och nyttigt.